Menü Bezárás

Kézmíves linzer

A legenda szerint a mai Ruszwurm cukrászda egyik korábbi tulajdonosa, Richter Lénárd volt az, aki kitalálta a lekváros linzert. Állítólag egyik törzsvendége és barátja, Linzer Rudolf szabadságharcos főhadnagy tiszteletére készítette. Az igazság azonban az, hogy már a szabadságharc előttről maradtak fent magyar nyelvű receptek is, amiben linzi formákról, linzi karikákról esik említés.

A sütemény összetételét nézve már az ókori rómaiak is készítettek valami ehhez hasonlót, de az biztos, hogy a linzi torta a 17. század közepén már létező sütemény volt, nevét pedig az Ausztriában található Linz városáról kapta.

Az őrölt mogyoróval vagy mandulával készített, eper- vagy ribizlilekvárral töltött torta világhírét Johann Konrad Vogel osztrák cukrász hozta el, aki elkezdte a torta tömeggyártását.

Ám nálunk mégsem ez a sütemény vált igazi cukrászdai és nagymamai klasszikussá, hanem a torta tésztájából készített omlós lapok között megbújó lekvárral készített linzerkarika, ami sokszor még egy kis csokoládéköpönyeget is húzott magára, így csábítva minket.

Lajos Mari után szabadon készítettük el ezt a többféle ízesítéssel készülő finomságot, hogy ne szenvedjen hiányt az Önben rejtőzködő gyermek. Tegye élvezetesebbé kávéját, teáját, kínálja meg vendégeit!

Ja, és ne feledje, a linzer hetekig eláll, sőt pár nap után nyeri el legjobb állagát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kézmíves Finomságok

Kézmíves linzer